Bajsig Stövare!

Rymma, det är skojjigt! Speciellt när man hittar lite skit att rulla i. Usch, men men! Hellre det än råddjursdrev upp i byn...


http://joukosaarela.wordpress.com/2012/02/26/vad-var-det-jag-sa/

  Vad var det jag sa?

Jag har i mina vargdebatter under lång tid förutspått att om jägarna struntar i att jaga varg så kommer de tids nog att få betalt för att jaga varg.

Givetvis har de s.k. vargkramarna skrattat högt åt mitt påstående och viftat bort det som rena fantasier.

Men i Skultunareviret används just nu både helikopter och avlönade jägare för att skjuta bort några vargar som tagit hundar det senaste halvåret.

Visserligen får jägarna ersättning för förlorad arbetsförtjänst. Men likväl betalar man för att få ut jägare i skogen.

Med andra ord fortsätter vargen sitt lobbyarbete. Vargen gör bäst reklam för sig själv och nu börjar det kosta än mer pengar att decimera vargstammen.

Vad kan då en helikopter kosta att ha i drift? Jag vet faktiskt inte. Men polisen debiterar ca 14 000 kronor per timme för sin helikopter. Så vill man ha en helikopter till vargjakt så är notan ca 112 000 kronor per arbetsdag om den kalkylen stämmer. Ganska mycket pengar kan jag tycka. Om nu Naturvårdsverket inte får en bra rabatt. De är ju stamkunder numera hos helikopterföretagen.

Sverige har förmodligen vargar med flest flygtimmar i världen. Alltid kul när man kan sätta ett rekord av något slag. Synd bara att det ska drabba oss skattebetalare.

Så fortsätt att vägra vargjakt mina jägarvänner. Låt vargstammen växa till sig ordentligt.

Det kommer en tid när även jägarna här i Sverige får skottpengar på varg, precis som jägarna i ryska Karelen får.

Sen kan extremistklubbarna som Naturskyddsföreningen, Rovdjursföreningen, Djurskyddet Sverige, Djurens rätt och alla andra marginella kramarklubbar stå där och gapa för full hals att: ”Vargen är ju vacker i alla fall”

Jo, nog är det ett ståtligt djur på alla sätt och vis. Men tyvärr så har varg, tamdjur och människa aldrig fungerat ihop. Inte någonstans på vår jord. Trots att rovdjursvännerna i åratal hade Estland som skolexempel på hur människor levde i total harmoni och lycklig samexistens med vargen. Ända tills den dagen man i Estland beslöt att skjuta av vargstammen med 60 %.

Efter det har det varit ganska tyst om denna harmoni från kramarhåll.

Sveriges skräck för att hamna i EU domstol är den egentliga orsaken till dagens urspårade situation. Men varför ska Sverige hålla en vargstam? Vargen är ju inte och har heller aldrig varit ett utrotningshotat djur.

Varför tvingar man inte t.ex. Danmark, Irland, England eller någon annan av EU:s medlemsländer att hålla en vargstam? Bevisligen har ju de flesta av EU:s medlemsländer historiskt hyst sin alldeles egen vargstam. Men av förklarliga skäl har befolkningen i dessa länder gjort exakt det man gjorde i Sverige, man utrotade vargen för att det inte fungerade ihop med tamdjurshållning.

Jodå, så nog kommer vi att än en gång se hur skottpengar betalas ut för varg. Bara att låta vargstammen växa och sprida ut sig. Det enda som kan hindra mig från att återigen säga: vad var det jag sa, är en massiv avskjutning inom de närmaste åren.

Eftersöksbojkotten sprider sig bland jägarna och jag ser det som något positivt.

För nu gäller det att visa våra beslutsfattare att jägarna hittills gjort en enorm samhällsnyttig insats helt gratis dygnet runt. Man kan inte, rent ut sagt, jävlas hur länge som helst med jägarna och fortfarande tro att de ska finna sig och vända andra sidan till efter varje käftsmäll man serverar.

Lite sarkastiskt kan jag kanske fråga varför man inte vänder sig till ovan nämnda rovdjursklubbar för hjälp?

I Rialareviret har de ju numera sin elitstyrka APU som kan rycka in dygnet runt på eftersöksuppdrag. Har hört att där även ska finnas en kille som spårar bättre än eftersökshundar. Så vad är problemet? Kompetensen finns ju utanför jägarleden tydligen.

Eller kan det vara så att det bara är mycket snack och lite verkstad?

Ett andra alternativ till eftersök på trafikskadat vilt kan ju vara att alla körkortsinnehavare även ska besitta kunskaper i eftersök och själva ta hand om sitt eftersök på vilt de kört på.

Men då måste vi även utbilda personalen på besiktningsanläggningarna på olika vapen. För givetvis måste man ju även besikta det vapen som alla trafikanter tvingas ha med i sina bilar för eftersöksändamål.

I framtida körkortsutbildning kommer självklart komplett avklarad jägarexamen att vara ett krav. Likaså ska man även beviljas vapenlicens av polisen. Jag tror att det kommer att bli glest med trafik på våra vägar om detta skulle bli verklighet.

Ja, kära läsare! Ni ser nog sarkasmen i mitt inlägg.

Poängen med det hela är att samhället har mer nytta av jägarna än vargkramarna.

Det är en väsentlig skillnad på att klicka på en ”gilla” knapp på någon vargvärnare sida på facebook och att ge sig ut på ett eftersök efter älg eller vildsvin i hällregn en mörk höstkväll.

Än mer tokigt blir det när bilisten inte ens vet vad man råkat köra på. Alla har ni väl hört historien om bilisten som krockade med ett djur. I telefonen förklarade han med andan i halsen att han kört på en “Älgbäbis”.

Det visade sig senare vara ett rådjur.


Barnvakt å inge jakt!

Ja , så har helgen varit, ingen jakt denna helt inte! Men de gör itne så mycket med tanke påa tt hon inte är helöt läkt om tassarna ännu...

2 lodjur får skjutas i örebro län och snön bara försvinner, blir intressant att se hur det ser ut på torsdag när de är lovligt och fullt igång!...

Varför gnäller vi på vargen?

Ja, redan rubriken har ju verkligen talat för sig själv. Jag kallar det noll förståelse!

förmodligen gnäller vi på varegn för den påvekar oss negativit, för mig veterilgen är det ingen som gnäller på tex lönepåökt som är positivt!

Men när man köper in en sådan här

Som man lägger ner tid på att träna

Och som älskar att vara lös i skogen och göra det den är avlad för, driva sitt villebråd. Ja då blir man ju lite lätt gnällig när folk som har NOLL i förståelse för detta vill öka våran vargstam. Att folk sedan slår ifrån sig fakta och säger att vargen är så skygg så den inte skulle närma sig bebyggelse eller människor, det gör mig fakiskt upprörd!


Och en fråga, hur många har sett ett Lodjur? Inte många nej...

Då ka jag tala om för er att i söndags kl 12 så var det ett Lodjur I kopparberg, nästan framme vid kyrkogården vid bryggeriet. Den spang över Tottes gård. så även detta skygga rovdjur är FÖRBANNAt mycket närmare än ni tror.

Soldyrkare samt läsvärd insändare!


Jag lyckas då fan inte få bilden att stå :(

Insändare till SN.

Att: Olof Jonmyren

Dags att ta upp vargfrågan igen. Detta med anledning av den notis som fanns om "nya pengar att söka för rovdjursstängsel" i SN här om dagen.

Det behöver nog spridas lite nytt ljus över pengafrågan när det gäller varg...

"""

Pengar till rovstängsel - skådebröd för folket!
Jordbruksverket (JBV) har "delat ut" pengar till de olika länen för förebyggande åtgärder mot framför allt vargangrepp. I samband med detta har Sörmland pekats ut som expansionsområde för varg och får därför 750.000 kronor extra för två år. Detta utöver ett ordinarie anslag på 484.000 vilket ger totalt 1.234.000 kr för två år.

Bidraget är nu höjt till 50 kr per meter stängsel, vilket inte på långt när täcker kostnaderna för ett sådant stängsel.

De av JBV utdelade pengarna räcker till 24.680 meter stängsel. Det finns enligt JBV 645 fårgårdar i Sörmland. Genomsnittsgården har 25-30 tackor vilket ger ett stängselbehov per gård av ca 4000 meter. Den sammanlagda stängsellängden i Sörmland blir därför ca två miljoner femhundraåttiotusen (2.580.000) meter. För att hägna in alla gårdar behövs 2.580.000 x 50 kr = 129 miljoner kronor. (Därutöver förväntas fårägarna själva bidraga med minst 90 miljoner kronor ur egen ficka!) Det nu beviljade beloppet för två år är således bara en procent av behovet. Det betyder att endast 6 gårdar av 645 kan stängslas de närmaste två åren! Med nuvarande bidragstakt kommer det att ta 200 år innan alla fårgårdar är stängslade.

Det är uppenbart att utspelet med 1,2 miljoner till stängsel i Sörmland bara är ägnat att ge intryck av att vargfrågan är under kontroll och 1,2 miljoner är väl inte så mycket att bry sig om? Sanningen i vargfrågan är som vanligt en helt annan. Och hur väl rimmar utsättningen av varg med satsningen på "Matlandet Sverige"?

Man måste fråga sig om varg är vad innevånarna i Sörmland vill satsa 129 miljoner kronor på de närmaste åren samtidigt som skolan, äldrevården och sjukvården går på knäna av penningbrist? Till stängselkostnader kommer förstås administration, ersättning för skador, flytt av vargar, utsättning av djurparksvargar, skyddsjakter, m.m. Tillsammans ytterligare några tiotals miljoner kronor.

Säg nej till varg nu! Säg ja till en levande landsbygd!

Roger Engstrand
Bettna

för nätverket "vi som vill ha våra tamdjur kvar".


Haren

Soldyrkaren hade otur och fick inte vara med på klappjakten på lördagen. Men igår söndag fick jag med mig Jocke, kalle, Allansson och Robin ut så jag kunde släppa lillskrutt :)

efter ca 30 minuters rotande hade hon en mohare på benen! Blev inget längre drev men hon kämpade på.

Vet ej vad hon pysslade med sen? Gammal räv eller lo? Storebror Tratten växlade iaf och körde runt på en stor katt-hane .)

Pluttans första jakthelg!

Åkte ner till Brodern Tajson 9-12 februari för Ajaa-Ks första jakthelg ever. Otroligt spännande!


Så häääär små var vi sist vi sågs ♥

Vi kom dit på torsdagen, då fick hon bekanta sig med Tajson och lille Stoj (finnstövare) och jag kan säga att den lilla spillevinken Stoj blev en stor favorit hos syrran!


Ajaa-K, Tajson & Stoj

Qsan gjorde strålande entre med att lyckas nypa Tajson i undre ögonlocket, jag hoppas de läker fint! Men Tajson, som den stora krambjörn han är var lika glad för de!


Fredag morgon komemr och jakten börjar. Jag och A ska gå ner till en åtel och släppa.
men lille puppen då!
Hon nosade lite på backen, tittade på alla spår, tittade på mig, tittade ner i backen, stod och stirrade länge. Tittade på mig, började smyga iväg och nosa i VARENDA snögrop som fanns.
Man såg pratbubblan över henne "hur fan ska jag göra nu då?"
och hon nosade, hon nosade,nosade,nosade. LÅNGSAMT!
Jag kunde konstatera att tösa inte är så skogsvan och att hon verkligen aldrig har sett så många spår samtidigt någon gång. Knallade iväg en bit och hon började iaf röra lite på sig! Slog ihop med Tajson efter ett tag och sedan blev det ett HEJDUNDRANDES DREV!!! på Råddjur =/

Råddjur och misstänkt gris avslutade fredagen. 5 mil i skogen och man blir lätt SÅ HÄR trött

På fredag kvällen hade vi besök av Stefan, Robin och Alfred. De skule vara med på lördagen och jaga på Stefans marker. Jag kasta in handduken först och gick och la mig....

Lördag morgon, efter att Bajan vart up i Monica och Bigges säng och gett dom etts ånt där supermysigt (jobbigt) "hej hej hej god morgon jag älskar er allihoooopa är ni vaaaknaaaa?"  Och jag inte hörde någon slags respons vilade vi en stund till innan resten av huset vaknade och blev med upp till frukostbordet :)

På lördagen fick Tajson vara hemma, han var lite svullen i högertassen sen fredagens jakt
Så här såg de ut när syster kramade Tajson hej då innan vi skulle åka...



Lördagen resulterade i en väldigt fin start som slutade med en straffspark! några minuter efter Jag släppt Ajaa-K på rävslag kommer det ett råddjur hoppandes 50 m ifrån oss... Råddjursdrev delux! Jag hoppas innerligt att hon sprang på gris när hon av slutade drevet med 3 konstiga skall och blev tyst. Då kom hon så fint när jag ropade på henne! Hoppas det var en OBEHAGLIG upplevelse att driva råddjur...

Gick iväg genom skogen sen och hade morr, skall och raggersning när vi passerade en misstänkt gris. Det gick dock över och hon lullade med mig. Inga roliga händelser resten av den dagen :(


Stefans tik driver hare

Denna älskade jag på lördagen, de va riktigt gråkallt ute!!

Lördagskvällen bjöd på vildsvinsstek! GUD SÅ GOTT!!

Söndag. Jakt i Vaggeryd och hemfärd på schemat!

Bajsan, trött i huvudet, gjorde väl inga vettiga utsvävningar alls. men varje timme räknas i skogen!

Tajson grytade en räv efter ett bra Drev (äntligen har han gång på rösten igen :) )
Den fick de skicka ner en gryt hund på, inte denna men mötte på Demona (kongos gammla, mamma te ludde)



EN MYCKET TREVLIG HELG!
Summ-summa-rum

"En stövare som inte driver råddjur förr eller senare har ingen jaktlust och hellre förr, än senare! "

Att hänga på så där lång så man på två drev skrapat iho nästan 4,5 mil, de kallas engagemang ;)

Lokattsdrev!

Första lokattsdrevet hade vi den 5 februari ihop med Ratata. You go girl!

RSS 2.0