Eftersökskurs Björn, Junsele

www.bjornhundstestarna.se
Alla bilder är tagna av www.ganjos.se
 
 
Värt varenda mil (60 mil enkel resa) och varje sekund å slant.
Riktigt kul och vi kommer absolut gå 2an som de har tankar på till nästa år!
 
Kursledarna hade 30 års erfarenhet av viltspår, och en jobbade på junsele djurpark med björnarna. Det var otroligt kul att ha instruktörer som hade sådan pass erfarenhet!
 
Vi började lördagen med spårning. Första spåret var ett släpspår med björnskinn och så var det sprayat med vatten som de låg björnhår i. Ajaa-K var otroligt vaksam men spårade noga.
Min stövare var så vältränad så ledarna undrade hur mycket jag tjuvsläpper....
 
Andra spåret var det även bloddroppar i. Ajaa-K markerade inget blod men detta spår gick som ett lokomotiv, jag har fått som hemläxa att försöka få ner tempot på henne då de är lätt hon missar pga sin iver. Detta spår tog hon vinklarna snyggt på men när vi kommer till slutet blir det väldigt flamsigt.... Vi hade mött 2 damer med en lös hund tidigare så vi misstänker att den hunden vart på 3 av våra spår då alla hundar blev lika störda vid spårslutet...
 
Ingen tvivel i spår 2 !
 
På lördagskvällen var det dags för Linjebjörn. En riktigt rolig upplevelse. De var blandad skräck med förtjusning från Ajaa-K. Skälla-Skälla, fly, smyga närmare, skälla, fjanta för matte, skälla. Ja som sagt, de var roligt men lite läskigt och hon var på sin vakt. Tror absolut de finns att bygga på där, ingen stress bara!
 
Raggen la sig efter en stund å rumpan gick
 
På söndagen var de dags för spårning igen. Ajaa-K var fokuserad i starten sen, ja, hände de något. Vi kan kalla de lukta gott... Hon är dock duktig och arbetar sig tillbaka till spåret, tar båda vinklarna klockrent och markerar jättefint vart spåret är även om hon vindar en del in mot mitten.... längre fram får jag riktig snurr på svansen och hon börjar låta som hundarna gör på film, kastar från höger till vänster. Jahaja, hare.... Säger åt henne att vi ska pyssla med björnspåret ochd e tar hon! Spårar ca 10 m Här kommer den PLANERADE störningen in, älg. Där visar hon också nyfikenhet. Korrigerar och hon tar björnspåret till slutet.
Nöjd chey ♥
 
På söndagen bestämde Bertil att jag skulle låta min hund jobba i längre lina. Jag vet ju vad jag tänkte men sa ingenting. Nu var det ju lite extra lustigt att jag fick två störningar på detta spår, men de är ju som det är. När jag gått 2/3 av spåret, vände jag mig mot Bertil och sa "förstår du nu varför jag inte har så lång lina?"
 
Bertils kommentar inför de andra var "Jag förstår nu varför Emme inte har längre lina på sin hund, då de mest var en kamp där hon åkte efter som en vobbler"
 
Helgen var fantastisk, inte minst för Robin var med som sällskap. En riktigt fin resa. Vi passade på att göra Troja 8 veckor bilvan också...
 
...och när vi kommer hem ska de visa sig att kursens bästa björnhund, är släkt med våran lilla sötnos!
 
Vi som var med!
 
Grymt snygga t-shirts

RSS 2.0